Projecten

Uitvoering bij eerste woningen gestart

’T HUIS WARM, initiatief van EnergieUden, helpt woningeigenaren in Uden met verbeteringen aan hun huis om energiebesparingen te realiseren. Sinds april dit jaar is de stichting actief. Inmiddels is advies uitgebracht bij meer dan 50 huishoudens in de gemeente Uden. En de eerste twee opdrachten voor woningisolatie zijn gestart. Het begin van een lange reeks energetische woningverbeteringen.

“Met ons onafhankelijk advies realiseren we voor bewoners een lagere energierekening, geen tocht bij de ramen en warme voeten in de winter.” Energie-adviseur Marloes Bosman heeft de afgelopen periode veel woningen in de wijk Raam bezocht. Ze komt op afspraak bij de mensen thuis en bekijkt grondig welke verbeteringen nodig zijn. Vervolgens brengt ze een advies uit, inclusief gratis energielabel van de woning. 

Door gunning van subsidie van de provincie Noord-Brabant, is ’T HUIS WARM begin dit jaar in het leven geroepen. Dit maakt mogelijk dat de stichting gratis advies geeft aan woningeigenaren. Alle mogelijkheden voor energetische verbetering worden onderzocht: gevel, vloer, dak, ramen, ketel en zonnepanelen. Meer dan 50 huishoudens in Uden, Boekel, Venhorst en Odiliapeel hebben dit advies inmiddels in ontvangst mogen nemen. De eerste twee woningen hebben getekend voor uitvoering. Ook dit wordt door ’T HUIS WARM geregeld. Men gaat van start in de eerste week van november.

De uitvoering is bij beide woningen verschillend. Eén woning gaat voor het totaalpakket: spouwisolatie, ketelvervanging en nieuwe geïsoleerde gevelbekleding. Daarnaast worden onderhouds-werkzaamheden uitgevoerd, waaronder reparatie van de gootbetimmering en herstel van het voegwerk van de gevel. Deze werkzaamheden zijn volledig toegespitst op dit huis. Zo wordt een optimale energetische verbetering in één keer gerealiseerd. De andere woning gaat voor spouwisolatie. De eigenaar spaart nog voor de plaatsing van vloerisolatie voor volgend jaar. Dit illustreert de vele mogelijkheden, afhankelijk van de wensen van de eigenaar.

‘Dit zijn de eerste twee woningen uit een lange reeks’, aldus Marloes. Doel is om de komende twee jaar 400 woningen te isoleren. Op basis daarvan is het mogelijk scherpe prijzen af te spreken met uitvoerders. ‘Deze twee woningen zijn een mooie start’, geeft Marloes aan. ‘Maar er is nog genoeg werk aan de winkel.’


Laatste wijziging: 30-10-2015


Projecten archief