Een lesje duurzame energie

Op 17 juni mocht ’T HUIS WARM een bijdrage leveren op de techniekdag van Basisschool De Uilenspiegel in Boekel. In samenwerking met Boekel Energie werd het ochtendprogramma gevuld met proefjes over duurzame energie. De infraroodcamera van ’T HUIS WARM demonstreerde hoe isolatie werkt. Warmte en kou niet alleen voelen, maar ook zien!
 

Een infraroodcamera hadden ze nog nooit gezien. ‘Zal ik jullie warmte en kou laten zien?’ vraagt Marloes, van stichting ’T HUIS WARM, aan de klas. Een verbaasde blik op de gezichten. ‘Ik heb twee vrijwilligers nodig. Eentje mag deze dikke winterjas aan doen.’ Marloes hoeft het geen twee keer te vragen. Twee kinderen staan te grinniken terwijl Marloes de foto maakt. ‘Zien jullie dat’, Zegt ze als de foto op scherm staat. ‘En zo houdt de winterjas de warmte lekker binnen. Jullie huis doet dat ook. Door de wol in de muren is het ’s winters binnen lekker warm terwijl het buiten vriest.’
 

In de andere klaslokalen is ook van alles te doen. Er wordt stroom opgewekt met een aardappel, er worden windmolentjes gebouwd, en de kinderen mogen een duurzame uitvinding doen. Op het schoolplein is er een energiequiz en een proefje met een echt zonnepaneel.

Trots vertelt Ad Vlems, een van de vrijwilligers vanuit Boekel Energie, over de duurzame uitvinding. De kinderen komen met hele slimme ideëen. Zo vertelde een jongedame van 6 jaar: Als je doucht stroomt er water door de leidingen. Met een radje in de leiding kun je dan stroom opwekken.’ ‘Op die leeftijd al zo’n prachtidee. Ze wordt later vast ingenieur!’ lacht Ad.
 

Een geslaagde ochtend
Niet alleen leerzaam maar ook leuk, die toegepaste techniek. ‘Normaal moeten we altijd rekenen op woensdag. Maar ik vind dit veel leuker hoor! Krijgen we vaker techniekdag?’ vraagt Meike, uit groep 5. Het mag duidelijk zijn dat de ochtend is geslaagd. ’s Middags gaan de kinderen naar huis. Wie weten kunnen ze hun ouders nog iets bijbrengen over duurzame energie! 


Laatste wijziging: 30-06-2015